sv: Islamic Center i Malmö

Post Reply
User avatar
nur.nu
Posts: 801
Joined: 19 Mar 2011, 11:53

sv: Islamic Center i Malmö

Post by nur.nu »

Om Islamic Center i Malmö

I februari 2006 hade Sydsvenska Dagbladet en artikelserie om "fundamentalism", som inleddes med att publicera historen om hur den saudiska organisationen Al-Haramayn försökte köpa upp Islamic Center.

http://sydsvenskan.se/sverige/article141105.ece

Artikeln visar bl.a.
  • 1 - att ledaren för Islamic Center i Malmö, Bejzat Becirov, visat prov på en förebildlig personlig integritet
    2 - att Islamic center är (antagligen den enda) moské i Sverige som är ekonomiskt fristående - t.o.m. från statliga bidrag.
    3 - hur kuffar slår mynt av schismer mellan muslimer för att försvaga oss - taktiken framgår tydligt om man läser hela artikelserien
Utdrag ur artikeln:

"Stiftelsen al-Haramain skulle ta över allt ansvar och alla kostnader och skulder för Islamic Center. De skulle bygga skola, ålderdomshem, hotell och konferenscenter. Men de skulle också tillsätta styrelsen utan inblandning. Becirov skulle stå kvar som galjonsfigur, helt utan makt. Och han fick ett personligt lockbete:
– De erbjöd mig fem miljoner dollar för att skriva på. Pengarna var klara att sättas in på mitt privata konto, säger han i dag. Men Becirov avböjde. När han gjorde klart för saudierna att han inte var till salu lämnade de hans kontor och Malmö utan att ta farväl. "
User avatar
nur.nu
Posts: 801
Joined: 19 Mar 2011, 11:53

Re: sv: Islamic Center i Malmö

Post by nur.nu »

Om Mosken i Malmö - fortsättningen

Bismi Allah

Moskén i Malmö har nu övergått till att ägas av den lybiska stiftelse som gav grundplåten redan då tomten köptes på 1980-talet. Det var enda sättet att lösa de ekonomisk probem moskén står inför. Varken moskéns ledare eller utsomstående bedömare anser dock att det kommer att påverka moskéns verksamhet.

Bejzat Becirov, grundaren till Islamic Center, säger att han
  • ... vid flera tillfällen ha blivit uppvaktad av olika radikala islamiska rörelser i utlandet, men att målsättningen hela tiden varit att Malmös stora moské ska vara opolitisk och en samlingsplats för alla muslimer. (...)

    – Det fanns inte mycket oberoende förr heller, när vi ägdes av banken. Det känns nästan tryggare nu, säger Bejzat Becirov.
Ref: Sydsvenska Dagbladet den 16 december 2009
User avatar
nur.nu
Posts: 801
Joined: 19 Mar 2011, 11:53

Re: sv: Islamic Center i Malmö

Post by nur.nu »

Post Reply

Return to “Moskéer i Sverige”