sv: Fråga om extra sujud pga tvivel [Shafi´i]

Post Reply
User avatar
nur.nu
Posts: 801
Joined: 19 Mar 2011, 11:53

sv: Fråga om extra sujud pga tvivel [Shafi´i]

Post by nur.nu »


Fråga:

När man gör en extra sujud pga tvivel i bönen (ex man blir osäker på antalet rakat man gjort), ska man göra denna extra sujud före eller efter taslim (bönens avslutning)?

Svar:
ur Reliance of the traveller (handbok i Shafi-fiqh).
Sujud för glömska består av två sujud som utförs innan salaam.

Den utförs om man har missat eller lagt till en del i bönen. (det är dock beroende av om det är en viktig del eller inte, fardh eller sunnah, för detaljer kring detta- se källan eller annan fiqh-manual) Det finns handlingar i bönen som gör den ogiltig om man medvetet utfört dem och då ber man en helt ny bön. Om man gjort dem omedvetet gör man sujud för glömska.

Om man är osäker över om man lagt till en extra del behöver man inte göra sujud för glömska. Om man är säker på att man lagt till en extra del ber man sujud för glömska.

Om man är osäker på om man missat en del av bönen lägger man till en korrekt rakah och gör sedan sujud för glömska. Samma sak om man är säker på detta.

Man kan inte backa tillbaka till ett moment, med undantag för t.ex. om man är på väg att resa sig efter två rakat och innan man hinner resa sig mer än att ha lyft sig något, inser att man ska läsa tashahudd, så kan man sätta sig och fortsätta. Har man däremot börjat ställa sig så fortsätter man nästa rakat och gör tashahudd efter denna raka, ber återstående del och avslutar sedan bönen med sujud för glömska.
Detta var ett litet urval, för utförligare beskrivning hänvisar jag till en fiqh-manual/fiqh-lärare.

Källa: http://svenskmuslim.se/_forum3/viewtopi ... =41&t=4254
Post Reply

Return to “Salat”